Balık alerjisi belirtileri olan çocuk ve yetişkinlerde alerji deri testi ve kan testiyle teşhis konuldıktan sonra balık alerjisinde diyet tedavisi çok önemlidir. Hangi gıdaların tüketilmemesi gerektiği incelenmelidir.
Balık Alerjisi Nedir?
Balık alerjisi bağışıklık sisteminin balıkların alerjik proteinleri zararlı olarak algılayıp reaksiyon gösterdiği bir alerji türüdür.
Balık Alerjisinden ve Balık İçeren Gıdalardan Korunmak İçin
Eğer çocuğunuza balık alerjisi tanısı konulduysa balık ve balık içeren besinlerden kaçınmanız gerekmektedir. Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun. Paketlenmiş gıda ürünleri ve özellikleri uyarı olmadan değişebilir. Bu nedenle açıklama kısmını ürünleri her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa üretici firma ile iletişime geçin.
Çocuğunuzun balık alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin. Çocuğunuza ‘ ben balık ve balık içeren besinleri yemem, hastalanırım’ demeyi öğretin. Balık alerjisi olduğunu gösteren bileklik veya kolye takılması yararlı olabilir.
Bir balık türüne alerjisi olan insanların yarısından fazlası diğer balıklara da alerjiktir. Alerjistiniz genellikle tüm balıklardan kaçınmanızı önerir. Belirli bir balık türüne alerjiniz varsa diğer balıklarla temas etmeiğinden emin olunması gerekir.
Balık ve deniz ürünleri arasında kısıtlı çapraz reaksiyon görülür
Gıda çapraz temasının yüksek olduğu deniz ürünleri restoranlarından uzak durun. Balıklara dokunmaktan ve balık pazarlarına gitmekten de kaçınmalısınız. Balıkların pişirildiği herhangi bir alanda olmak sizi riske atabilir, çünkü balık proteini buharda olabilir.
Çocuğunuza yemek hazırlarken balık ile temas etmiş tabak, çatal gibi mutfak gereçlerinin tam olarak temizlendiğinden emin olunuz. Dışarıda yemek yerken restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin balık içerip içermediğini ve balık içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sormalısınız.
Balık alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir adrenalin oto-enjektörü (Penepin gibi) bulundurun. Adrenalin oto-enjektörü, anafilaksi için ilk basamak tedavidir.
BALIK ALERJİSİNDE KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER
Balık Türleri | Hamsi, Levrek, Morina, Somon, Mezgit balığı, Pisi balığı, barlam balığı, Ringa balığı,, Mahi mahi, Scrod, Tekir balığı, Kılıçbalığı, Tilapia (Tatlı su çupurası), Alabalık, Ton balığı, Kedi balığı, Turna balığı, Trança balığı, Snapper (Levreğe benzer balık) ve diğer balık türleri |
Balık Ürünleri | Balık derisinden ve balık kemiklerinden yapılmış jelatin, balık yağı, balık çubukları (bazı insanlar bunların gerçek balık içermediğini düşünerek hata yaparlar) |
Nadir Balık Ürünleri | Barbekü sosu, marsilya usulü safranlı balık çorbası, Sezar salatası ve sezar sosu, Sicilyalı patlıcan soslu Caponata, Taklit veya yapay balık veya kabuklu deniz ürünleri (ör. “Deniz bacakları” veya “deniz çubukları” olarak da bilinir), Worcestershire sos (İngiliz sosu) |
Balık Alerjisinde Dikkat edilecek ürünler | Balık yumurtası, karaca ve havyarın alerji yaptığına dair vaka raporları vardır. Balık yumurtası parvalbumin içermez ancak alerjeni vitellogenindir. Vitellonenin duyarlılığı varsa alerji yapabilir |
Balık jelatini, ısınglass ve benzeri ürünler | Balık jelatini, hidrolize kollajen, balık derileri ve kemiklerinden yapılır ve alerjiye neden olma ihtimali vardır Isinglass balık mesanelerinden elde edilir ve esas olarak kollajen içerir. Yiyecek (içecek, şeker), farmasötik (jel kapsüller ve kaplamalar) veya biyolojik (aşılar, dilaltı alerji aşısı) ürünleri bu bileşenleri içerebilir. Alerjenite, kolajen benzeri ürünlere özgü olabilir veya balık eti kalıntılarının neden olduğu bulaşmalardan kaynaklanabilir Balık kaynaklı gıda bileşenleri için gıda etiketleme yönetmeliğinde muaf oldukları için tüketiciler, bunun farkında değillerdir. |
İrlanda Yosunu ve İyot
İrlanda yosunu balık değildir, sütlü gıdalar gibi birçok gıdada emülgatör, stabilizatör ve kıvam arttırıcı olarak kullanılan kırmızı deniz yosunu olup, gıda alerjisi olan çoğu insan için güvenlidir.
Balık alerjisi bazen iyot alerjisi ile karıştırılır, çünkü balığın iyot elementi içerdiği bilinmektedir. Ancak iyot, balıklara alerjisi olan insanlarda reaksiyonu tetikleyen şey değildir. Balık alerjiniz varsa, iyot veya radyo kontrast madde ile çapraz reaksiyonlar hakkında endişelenmenize gerek yoktur (iyot içerebilir ve bazı radyografik tıbbi prosedürlerde kullanılır).
Özetleyecek Olursak
-Balık alerjisi olanlarda balık alerjisi diyetinde balık ve balık ürünleri içeren gıdalara karşı diyet çok önemlidir.
Not: Bu diyet formu Prof. Dr. Ahmet Akçay-İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.