Balık alerjisi, balık tüketiminden sonra dudak etrafında kızarıklık, dilde şişme, kusma ve alerjik şoka kadar değişen belirtilerle kendini gösteren alerjik bir durumdur. Bu makalemizde balık alerjisi belirtileri hakkında bilgileri sizler için yazdık.
Balık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Besin alerjisi tipine göre değişmektedir. Tip 1 alerji dediğimiz IgE’ye bağlı alerji durumunda balık tüketimi sonrası dudakta şişme, dudak etrafında kızarma, kurdeşen, kusma, akciğerde hırıltı, nefes sıkışması, egzama gibi belirtiler yanında ciddi alerji sonucu alerjik şokla kendini göstermektedir. Tip 2 dediğimiz non-IgE alerjide ise balık alımından genelde bir gün sonra gelişen kakada mukuslanma, kakada kan, karın ağrısı, egzama gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bazen her iki alerjik mekanizma da birlikte olduğu mikst besin alerjisi de olabilmektedir.
Bazen ciddi balık alerjisi olanlarda balık pişirilen restaurantlarda balık alerjenlerinin buhar yoluyla nefes yoluyla da alerjiye neden olarak öksürük, akciğerde hırıltı ve nefes sıkışmasına neden olabilmektedir.
Balık Alerjisi Belirtileri Nasıl Gelişir?
Balık alerjisi balık alımından sonra balık alerjisi olanlarda balık etinde bulunan alerjenlerin alımından sonra alerjenlerin vücutta anormal reaksiyon yapması sonucu gelişmektedir. genetik yatkınlık önemlidir. Bazen alerjik şoka neden olarak hayati tehlikeye neden olabilmektedir.
Balık Alerjisi İçin Adrenali Oto-Enjektör
Balık alerjisi olanlar yanlarında adrenalin otoenjektör bulundurması çok önemlidir. Balık alerjisi olanlar yanlışlıkla balık tüketmesi sonrası ciddi bir reaksiyon gelişirse hemen yere yatırılmalı ve ayaklarının altına yastık konulmalıdır. Daha sonra bacağın yan kısmına adrenalin oto-enjektörü ile müdahale edilmelidir. Adrenalin uygulandıktan sonra da hemen ambulansa haber verilmesi gerekir.
Ne zaman Adrenalin Uygulayalım?
Yanlışlıkla balık tüketiminden sonra aniden vücutta kızarıklık, kaşıntı, dudakta şişme, nefes sıkışması veya bayılma gelişmişse hemen yere yatırılıp ayaklarının altına yastık konularak adrenalin uygulanmalıdır. Ciddi belirti olmayanlarda alerji adrenalin yapılmayabilir.
Özetleyecek olursak
-Balık alerjisi belirtileri besin alerjisi tipine göre farklılıklar göstermektedir.
-Balık alerjisi belirtileri dudakta şişme, dudak etrafında kızarma, kurdeşen, egzama, nefes sıkışması ve alerjik şok gibi tip 1 alerji belirtileri yanında kakada kusma, kakada kan ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren gizli alerji olarak belirtiler gösterebilmektedir.
-Balık alerjisine bağlı ciddi alerjik belirtiler olursa adrenalin oto enjektör kullanılmalıdır.